Öñ Söz


Gökbey Uluç Tarih bétiklerinde okuduğumuz, artık géçmişte kalmış bunlar, dédiklerimiz bugün yéñiden karşımıza çıkmış durumdalar. Küresel çapta bir salgınıñ tüm kişioğlunu böylesine étkileyeceğini bize filmlerle göstermişlerdi, bizler de çoktan alışmıştık. Oysa bundan 2 yıl öñce başımıza ilk geldiği günlerde on, on béş gün içinde her şéyiñ yoluna gireceğini umuyorduk. Nitekim hepimiz yanıldık. 11 Mart 2020’de ülkemizde başlayan salgın kısıtlamaları 2022’niñ Mart ayına geldiğimiz şu günlerde olduğu gibi sürüyor. Tüm alañlarda olduğu gibi bu durum yayıncılık dünyasını da derinden étkiliyor. Öte yandan bu yazıyı kaleme aldığım anlarda Rusya’nıñ Ukrayna’ya savaş açtığını ve kimi bölgeleri ele géçirdiğini de not düşmek isterim.

Yaşam, tüm olağanlığıyla sürüp giderken biz de yayıncılıkla ilgili, özellikle de yayınevimizle ilgili gelişmeleri aktarmaktan mutluluk duyarız. Bu yéñi gelişmeleri ayrıntılarıyla bu sayımızda paylaşmaya da özen gösterdik. Bunlar arasında bélki de eñ öñemlisi yayınevimiziñ 2017’den bu yana Siyavuşpaşa’da bulunan yérleşkesiniñ 2021’de Sefaköy’e taşınmış olmasıdır, diyebiliriz. Dolayısıyla Halkalı’da bulunan yığınamızı da bu iki katlı yéñi yérimize taşıdık. Bu da dağıtım ağımızı géñişletmeye ve birebir antlaşmalara imza atmamıza olanak sağladı. Salt kendi yazarlarımız için burada bir de stüdyo kurduk. Bu stüdyo ile neler yaptığımıza dergimiziñ bu sayınıñ ilerleyen bétlerinde göz atabileceksiniz. Geleceğe dönük yéñilikçi çekimlerimiziñ çavını da soñraki sayıda müjdelemeyi düşünüyorum.

Öte yandan döviz kurundaki sıra dışı yükselişe de değinmek isterim. Birçok derginiñ bu süre içinde kapandığını öğrendik ne yazık ki! 1990 yılından bu yana yayımlanan bir derginiñ bile artan kâğıt maliyetlerinden dolayı baskıya ara vérdiğini yazmam, durumuñ ciddiyeti için iyi bir örnek olabilir. Yine resmî olmayan söylentiye göre 350 dolayında yayıneviniñ kapandığını da işittik. Yayıncılık sektöründe yaşanan %250 oranındaki maliyet artışları yalñızca biz üreticileri déğil, okurları da sarsmış durumdadır. Dolaylı olarak bir bétiğiñ satış tutarları 30-40 TL’den birden bire 70-80 TL’ye yükseldi. Bu tutarlar aniden değiştiğinden açıkçası biz de alışamadık. İlgili yérlere tutarları yazarken birkaç kéz düşünüyoruz.

İnişli çıkışlı bir dönemden géçiyoruz. Bu süre içinde başımız dik biçimde ayaklarımızıñ üzerinde durabildiğimizi övünçle bélirtmek kıvanç vériyor. Gériye dönüp baktığımızda attığımız adımlarıñ sağlam olduğunu görmek geleceğe de umutlama bakmamıza olanak tanıyor. Yayınevi olarak 10. yılımıza girdiğimiz 2022 yılında sağlam temeller attığımızı görmek bizleri mutlu édiyor. Bu kapsamda bu yıl türlü étkinlikler gérçekleştirip 10. yılımızı eñ iyi biçimde kutlama tasarımız da bulunmaktadır. Böylece Kutlu Yazarlar dergimiziñ bir soñraki sayısınıñ ana konusunuñ 10. yıl étkinlikleri olacağını şimdiden duyurmuş olayım.

Kutlu Yazarlar dergisiniñ 5. sayısı uğurlu olsun.

Gökbey Uluç
Kutlu Yayınevi Geñel Yayın Yönetmeni